Wat is goed ventileren?

Niemand zit te wachten op veel vocht in de woning, of schimmel. Gelukkig kunt u daar zelf veel aan doen. Vochtbestrijding is belangrijk om huisstofmijt en schimmels tegen te gaan. Een belangrijk ‘wapen’ in die strijd is ventileren.


Wat is ventileren

Een kwartiertje het slaapkamerraam open zetten heet luchten. Een tijdje ramen en deuren tegen elkaar open zetten heet spuien. Ventileren is een continu proces waarin verse lucht in uw huis komt. In nieuwere woningen zitten ventilatieroosters en mechanische afzuiging. Zet de roosters open en laat de mechanische ventilatie aan staan. In oudere woningen is het belangrijk om klapraampjes of roosters altijd open te houden.


Gevolgen van onvoldoende ventileren

Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar:

  • bobbelend behang
  • schimmel op muren of plafond
  • schimmel in de badkamer
  • een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt

Tips voor een gezond klimaat

We geven u hierbij een aantal huishoudelijke tips een gezond klimaat in huis:

  • Droog de was buiten. Als u in huis de was droogt, houd dan altijd een raam of balkondeur in de buurt open. Let er wel op dat u deze sluit als u niet thuis bent.
  • Laat na het koken de afzuigkap nog een kwartier aanstaan. Overtollig vocht wordt zo afgevoerd.
  • Droog na het douchen de tegels met een trekker of een handdoek.

Ventileren in de wintermaanden

Ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. In elke woningen zit veel ‘onzichtbaar’ vocht. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijkse zo’n tien liter vocht. Dit komt door ademen, afwassen, koken, douchen, planten water geven, wassen en drogen. Door te ventileren ververst u de ‘gebruikte’ lucht. Tegelijk komt er droge frisse lucht en zuurstof naar binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Het loont dus om te ventileren.